Couscous met kalfsvlees en groenten

Categorie: Marokkaanse keuken - Hoofdgerecht - Kalfsvlees - Couscous

INGREDIËNTEN

-750 g couscous (bij voorkeur Dari Moyenne)

- 1 kg kalfsvlees met bot

- 1 blikje tomatenpuree

- 2 el harissa

- 2 middelgrote uien, fijngesneden

- 6 rapen, afhankelijk van de grootte gehalveerd of in vier stukken

- 1/4 witte kool in fijne slierten gesneden

- 6 wortels, gehalveerd

- 6 stengels groene selder, gehalveerd

- 1 courgette, gehalveerd en in 6 stukken (optioneel)

- 1 blik kikkererwten

- 1 groot kopje rozijntjes

- olijfolie

- gele couscouskruiden naar smaak

- ras el hanout naar smaak

- bakboter

- verse koriander en peterselie








INSTRUCTIES

Stoom het kalfsvlees. Bak het daarna aan in olie, met 1 van de uien en voeg naar smaak ras el hanout toe. Als het vlees goed bruin is langs alle kanten, voeg je water toe tot het vlees helemaal onder staat. Als het begint te borrelen, voeg je het blikje tomatenpuree en de harissa toe. Eventueel extra water toevoegen.

Doe intussen de couscous in een hele diepe, ruime kom. Voeg ongeveer 20 ml olijfolie en 750 ml water toe. Meng alles goed met je handen en giet het water af. Wrijf alles goed samen en laat de couscous 12 minuten staan.

Ondertussen mogen de selder, kool en rapen bij het vlees.

Voeg na 12 minuten zout en couscouskruiden naar smaak toe aan de couscous. Wrijf goed samen zodat de couscous korrelig blijft en alle kruiden absorbeert. Stoom de couscous boven de groenten en het vlees voor 40 minuten.

Haal na 40 minuten de rapen en de selder uit de kom, en zet dit apart. Voeg intussen de wortels en de courgette toe.

Doe de couscous in een diepe kom en voeg 250 ml water toe. De couscous zal het water absorberen. Doe ook ongeveer een eetlepel boter in de couscous. Meng met je handen zodat de couscous korrelig blijft en niet aan elkaar gaat kleven. Laat 10 minuten staan.

Check intussen of de courgette en wortels al beetgaar zijn. Wanneer ze beetgaar zijn, mogen ze aan de kant bij de rest van de groenten. Doe een handvol koriander en peterselie bij het vlees, alsook een blikje kikkererwten. Laat de couscous nog 15 minuten stomen en roer regelmatig met een lepel.

Fruit ondertussen de overgebleven ui. Als de ui goudbruin is, voeg dan 1 groot kopje rozijntjes toe. Als de rozijntjes zacht zijn, voeg je een eetlepel suiker toe en peper en zout naar smaak.

Serveertip: Doe de couscous in een groot bord, maak een kuiltje in het midden voor het kalfsvlees en een beetje van de jus. Beleg de zijkanten met de groenten en versier met kikkererwten en rozijntjes.

Tip: Je kan het kalfsvlees weg laten, en dan heb je een vegetarische couscous. Je kan ook kipfilet grillen, vis grillen of merguezen bakken als je dat lekkerder vindt

.







© 2025 Soulfood. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin